Monday, May 9, 2011

Avoimena - Maria, Johannes Kastaja ja enkelit


Valtaistuimellaan olevan Kristuksen vasemmalla puolella on Hänen äitinsä kantaen upeaa verenpunaisin ruusuin ja puhtaan valkoisin liljoin koristeltua jalokivikruunua.






Yllään hänellä on jalokivin ja helmin koristeltu musta viitta, jonka jokainen yksityiskohta on tarkasti kuvattu. Maria lukee vihreällä veralla suojattua kirjaa ja sormensa on sivujen välissä. Hänen takanaan on kauniisti koristeltu kangas, jossa on kultaisia kukkia ja heprealaista kirjoitusta.


Taustana olevassa kultaisessa kaaressa on kirjoitettuna

HEC E SPECIOSIOR SOLE + SVP OEM STELLARV DISPOSICOEM LVCI PATA IVEITVR POR . CADOR E ENI LVCIS ETERNE . + SPECLM SN MACLA DI MAIESTIS.

Säteilevämpi kuin aurinko ja kaikki tähtisikermät. Puhtaampi kuin valo hän on ikuisen valkeuden loiste ja Jumalan majesteetin tahraton heijastus.
Johannes Kastajan yksinkertaisen kamelinkarvaisen puvun päällä on hieno vihreä viitta, kuten alttaritaulun tyyliin sopii.Silti hänellä on paljaat jalat! Hiuksensa ja partansa ovat saaneet kasvaa vapaasti. Kädessä hänellä on niin tarkasti maalattu kirja, että sitä voi ilmeisesti lukea.


Johannes Kastajan oikea käsi on koholla ja hän osoittaa vieressään istuvaa. "Katsokaa, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin."Hänen silmänsä ovat auki ja niissä on samalla terävä ja ankara ja myös hyvin hellä ilme.

Avoimessa kirjassa on luettavissa sana CONSOLAMINI
Se on Jesajaa consolamini consolamini populus meus dicit Deus vester
Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne. Jes 40:1


Taakseen on kirjoitettu teksti
HIC E(ST) BAPTISTA IOH(ANN)ES MAIOR HO(M)I(N)E PAR ANG(E)LIS LEGI
SUM(M)A EWANGELIISACIO AP(OSTO)LOR(UM) VOX SILE(N)CIU(M) P(RO)PHETAR(UM)
LUCERNA MUND(I) (DOMI)NI TESTIS.
Tämä on Johannes Kastaja, suurempi kuin ihminen, enkeleihin verrattava, lakia korkeampi, joka julisti evankeliumia, apostolien tähti, profeettojen hiljaisuus, maailman valkeus ja Herran todistaja.


Keskellä olevien juhlavasti puettujen henkilöiden ja sivuilla alastomuuttaan viikunanlehdellä peittelevien Adamin ja Eevan välissä on toisella puolella taivaallista musiikkia soittavia enkeleitä toisella laulavia enkeleitä, kullakin helmin koristeltu kultainen tiara hiuksillaan.

Soittimet on kuvattu niin yksityiskohtaisesti, että niitä voidaan käyttää historian tutkimuksessa: edessä istuu enkeli kokoontaitettavalla penkillä soittaen urkuja ilman nuotteja, taustalla enkelillä on kädessään hienorakenteinen harppu, jollaisia tehdään tänään tämän maalauksen perusteella. Toisella on jokin viulun sukuinen soitin, mahdollisesti Bysanttilianen lyyra?. Urut on kuvattu niin valokuvan tarkasti, että maalauksen perusteella on kyetty tuollainen soitin rakentamaan.

Raamissa lukee kuvan alla
Laudate eum in Cordes et Organo
Ylistäkää häntä kielisoittimin ja uruilla!






Laulavia enkeleitä kuvaava paneli on näin maallikon mielestä suorastaan käsittämättömän hienoa taidetta (fine art). Enkeleillä on risti-tiarat tai helmi-tiarat hiuksillaan ja yllään kerrassaan upeat juhlavat koristellut viitat.Nuottiteline kääntyy vaskisen varren avulla todella hienosti koristellussa puisessa nuottitelineessä, jossa on mustakantinen kirja suljettuna.


Telineessä on kuvattuna istuvia ihmishahmoja. Alaosassa on pieni oma taideteoksensa, jossa Ilmestyskirjan näyn mukaan enkeli Mikael lyö lohikäärmeen. Enkelin päässä on tuon ajan sotilaan kypärä.

Laulavien enkeleiden melkoisesti yhtä henkilöä muistuttavia kasvoja katsellessa tulee ensinnä mieleen, että lienee varsin vaikeasta kappaleesta kyse!
Kerrotaan, että tuon ajan hymnaaleissa oli neuvoja siitä, miltä eri sävelkorkeuksilla kasvojen tulisi näyttää. Ehkä erilaiset irvistykset auttoivat löytämään oikean äänenkorkeuden? Näistä kasvoista olisi siten mahdollista löytää melodian pätkä tietämällä, mitä säveltä ilmeet tarkoittavat.

MELOS DEO. LAUS P(ER)HEN(N)IS. GRA(TIA)R(UM) A(CTI)O
Laulu Jumalalle, kunnia iankaikkinen, kiitoksia tuoden

Avoimesta kirjasta on nähty sanat ETERNA SAPIENTIA Ikuinen viisaus

No comments:

Post a Comment