Monday, May 9, 2011

Suljettuna - alapanelit


Alapanelissa on keskellä taitavasti maalatut kolmiulotteiset syvennykset, joissa seisoo kaksi marmorista "pseudo-patsasta", vasemmalla Johannes Kastaja ja oikella Ilmestyskirjan Johannes Näkijä. Panelin sivukuvissa ovat polvistuneina alttarikaapin lahjoittajat.


Johannes Kastajan patsas kuvaa paljasjalkaista miestä, jonka pitkät hiukset ja parta ovat hoitamattoman näköiset. Kamelinkarvaisen asun yllä on hienostunut viitta. Oikean käden etusormi osoittaa Johanneksen sylissä olevaa pientä lammasta
"Katsokaa. Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin!" Joh 1:29

Johannes Evankelista on kuvattu kiharahiuksisena nuorukaisena. Häntä pidettiin tuohon aikaan myös Ilmestyskirjan Johanneksena. Avoimena olevan alttarikaapin keskinen aihe "Jumalan Karitsan kunnioittaminen" on Ilm 5:1-14. Johanneksen raskaat silmäluomet ovat hiukan raollaan näkyjen näkijän tavoin. Vasemmassa ädessä on kultainen Jumalan vihan malja, jossa on luikertelevia käärmeitä. Oikea käsi on ikonitaiteen tapaisessa asennossa kaksi sormea koholla.


Näemme värivalokuvan tarkkuudella kaksi ihmistä noin kuudensadan vuoden takaa, kauan ennen kameran keksimistä. He ovat alttarikaapin lahjoittaja, rikas kauppias Jodocus Vijdt ja hänen vaimonsa Lysbette Borluut. Sanotaan, että heillä ei ollut omia lapsia ja että alttarikaapin kautta he tahtoivat muistonsa silti säilyvän jälkipolville. Kumpikin on polvistunut palvontaan silmät avoimina. Punaiset päällysviitat ovat hieman eri sävyiset. Miehen viitta on turkiksin reunustettu ja vyöllään on jalokivin koristeltu laukku. Vaimon hieman tuimaa ilmettä korostaa tuolle aikakaudelle kuuluva ja meistä ehkä hieman erikoinen päähine.

No comments:

Post a Comment