Monday, May 9, 2011

Alttarikaappi avoimena


Gentin Saint Bravo kirkon alttarikaappi avattuna
Hubert ja Jan van Eyck 1432


Suljettuna alttarikaappi on kuin lupaus, kauniin kukan kaunis nuppu, joka odottaa tapahtumien lähtemistä liikkeelle siitä hetkestä, kun neitsyt tulee raskaaksi.

Avoimena taideteos puhkeaa kukkaan ja on täynnä värejä, elämää, ihmisiä, upeita henkilökuvauksia ja käsittämättömän taitavasti maalattuja yksityiskohtia.

Alttarimaalaus on kahdessatoista osassa siten, että ylhäällä on seitsemän ja alhaalla viisi panelia.

Voimme nähdä kokonaisuudessa tietynlaisen ristin, jollaon vahva sanoma: ylhäällä keskellä on Kristus kuningas upea tiara päässään. Ristiasetelman laidoilla ovat syntiin langenneet Aadam ja Eeva ja alhaalla keskellä verta vuotava Jumalan Karitsa, joka ottaa pois lankeamuksessa tulleen maailman synnin.
Jumala Kristus istuu sillä valtaistuimella, jonka Isä on Pojalleen antanut. Hänen vasemmalla puolella on mitä upein maalaus neitsyt Mariasta ja oikealla puolella Johannes Kastaja.

Näiden pyhien ja Aatamin ja Eevan välissä on etäisyyttä, taivaan joukkoa, vasemmalla laulava ... tai laulua harjoitteleva ... enkelikuoro ja oikealla varhaisrenesanssin urkua soittava enkeli seuralaisineen.

Koko alapaneli on "Lampaan kunnioittaminen", suurenmoisessa maisemassa ulkona tapahtuva juhlallinen kumartaminen, johon osallistuu todella paljon ihmisiä.

No comments:

Post a Comment