Monday, May 9, 2011

Karitsan kunnioittaminen




ECCE AGNUS DEI QUI TOLLIT P(E)CC(AT)A MU(N)DI
IHES(US) VIA / V(ER)ITA(S) VITA
Avoimen alttarikaapin alaosa koostuu viidestä panelista, jotka kuvaavat tapahtumia kauniissa maisemissa 1400-luvun Belgiasta kaupunkeineen ja kirkontorneineen. Kaiken keskustana on alttarilla seisova maljaan sydämestään verta vuotava Jumalan Karitsa. Alttariin kauniisti kaiverretut latinalaiset tekstit ovat molemmat Johanneksen evankeliumista

Katsokaa Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin (Joh 1:29)

Jeesus on Tie, Totuus ja Elämä (Joh 14:6)

Vihreään viittaan ja ristin tiaraa kantavan enkelin pitelemässä yksinkertaisessa puisessa ristissä on kirjoitusta hepreaksi, kreikaksi ja latinaksi lyhyesti
IH(esu)S N(AZARENUS) R(EX) IU(DEORUM)

Kuuntele John Dunstable (1390-1453) Salve scema sanctitatis \ Salve salus servulorum \ Cantant celi agmina

Valkoiseen viittaan pukeutuneen suitsuttavan enkelin siivet ovat yllättävän tummat. Toisilla enkeleillä on erivärisiä viittoja ja monella kultaiset siivet, kuten odottaisi. Ehkä nämä siivet muistuttavat edelleen surusta ja kärsimyksestä, jota Agnus Dei, Jumalan Karitsa joutui kokemaan. Vihreällä nurmikolla kasvaa valkokukkaisia kasveja.


Karitsan kunnioittaminen - koko kuva

Alttarikaapin maalauksen aihe on Johanneksen Ilmestyskirjan taivaallista jumalanpalvelusta

Valtaistuimen, olentojen ja vanhinten ympärillä näin suuren joukon enkeleitä ja kuulin heidän äänensä. Heitä oli lukemattomia, kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta ja tuhat kertaa tuhat, ja he lausuivat kovalla äänellä:
-- Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan, rikkauden, viisauden ja voiman, kunnian, kirkkauden ja ylistyksen.
Ja minä kuulin, kuinka kaikki luodut taivaassa, maan päällä, maan alla ja meressä, kaikki mitä niissä on, lausuivat:
-- Hänen, joka istuu valtaistuimella, hänen ja Karitsan on ylistys, kunnia, kirkkaus ja mahti aina ja ikuisesti.
Ne neljä olentoa sanoivat: "Aamen", ja vanhimmat heittäytyivät kasvoilleen ja osoittivat kunnioitustaan.
Ilm 5:11-14





Taivaan valkoisuuden sijasta Karitsan kunnioittaminen tapahtuu kauniin luonnon keskellä Burgundin maisemissa. Taustalla olevan kaupungin korkeat goottilaiset kirkontornit ja palatsit näkyvät kukkulalta, jonne tie johtaa.


Jumalallisessa valossa kylpevät puut on maalattu niin tarkasti, että niiden lajit on varmaan asiantuntijan helppo tunnistaa.



Vaikka ollaankin sinisen taivaan alla ulkona ilman rakennusten seiniä ja kattoa niin asetelma on kuitenkin kirkon sisällä tapahtuvan palvonnan tapainen. Keskipisteenä on alttari, jolla seisoo verta vuotavana erityisen juhlavasti ja upeasti kuvattu sinisilmäinen Karitsa, jonka yllä Pyhän Hengen kyyhkynen aurinkona valaisee koko maisemaa.

Neljätoista enkeliä on kehänä Karitsan ympärillä, yksi kantaa ristiä, toinen seisoo tumman pylvään luona ja kaksi suitsuttaa Jumalan Karitsalle, kahdella on pitkät seipäät, toisen päässä on keihään kärki ja toisen jokin esine. Muut enkelit ovat polvistuneina palvontaan ja suljetut siipensä ovat yllättävän tummin värein maalatut.


Mahtaako taidehistoriassa olla tätä jalompaa maalausta
pyhästä Jumalan Karitsasta?




Suuri joukko ihmisiä kaikista kansoista


Miesmarttyyrit kantavat juhlassa kruunujaan ja palmun oksia, monilla on munkin hiusleikkaus


Naismarttyyreillä on värilliset seppeleet hiuksillaan ja palmunoksat käsissään. Yksi heistä kantaa sylissään pientä karitsaa ja toisella on varmaankin pyhäinjäännös lipas.Jotkut heistä ovat kuin odottaisivat lasta?


Juutalaiset ovat polvistuneina avatut Raamatut käsissään, mukana on myös pakanoiden jaloimpia edustajia


Paaveja ja piispoja ja pappeja on paikalla kovin juhlavissa päähineissä ja asuissa. kukahan siellä takana luuraa kasvot käännettynä ihan omassa muotokuvassaan ja vaalea lakki päässään?





Elämän veden lähde

Lähde on maalattu upeaksi suihkukaivoksi, jota ympäröivän vesiuoman pohjalla on kimaltelevia jalokiviä. Kaivon reunassa on kirjoitus
HIC EST FONS AQUE VITE PROCEDENS DE SEDE DEI + AGNI
Elämän veden virta joka lähtee Jumalan istuimelta ja Karitsasta
(Ilm 7:17, 21: 6 22:1,17)
Veden maalaaminen ei ole helppoa edes öljyväreillä. Taittuvan valon, läpikuultavuuden lisäksi tarvitaan liikettä, veden lorinaa. Metalliset osat, kivestä tehdyt kaivon reunat, kaiverrus, vesi altaassa, valuva vesi, veden äärellä viihtyvät kasvit, sora ja sen seassa jalokiviä ... kaikki yksityiskohdat suihkulähteestä ja sen juurella valuvasta vedestä osoittavat van Eyck veljesten mestarillista taituruutta ja teoksen valokuvamaista tarkkuutta.

Vanhurskaat tuomarit

Vanurskaat tuomarit (yksitiskohta)
Näinä aikoina on käynnissä tarkkaa tutkimusta, olisiko tämä sittenkin alkuperäinen paneli, joka varastettiin 1934 ja on jonkun mielestä sävyiltään tummempi kuin laatima jäljennös. Sen verran etevä jäljentäjä hän on ollut! Ehkä alkuperäinen on tuotu yön hilaisuudessa ja varas häipynyt jäljennöksen kanssa.


Kristuksen ritarit

Kristuksen ritarit (yksityiskohta)

Mitkä suitset, mitkä harjat, mikä jalo asento ja ilme valkoisella ratsuilla! Otsatukkansa on hauskasti solmittu kuin pieneksi sarveksi. Ruskea on ilmeisen väsynyt jo seisoskeluun, musta hevonen taustalla hirnuu, kuten hevosilla on tapana hirnua.

Ykstyiskohta hevosten ystäville!

Erakot

Maisema erakkojen luolien ja rotkojen takana on lempeä ja täynnä kukkivia puita, kurkiaura lentää korkealla sinisellä taivaalla.




Kaapuihin pukeutuneiden erakkojen joukossa on muutama nainenkin, joillain on kädessään mini-suitsutusastia


Pyhiinvaeltajat

Maisema pyhiinvaeltajien taustana on kerrassaan viehättävä



Eri tahoilta tulleita pyhiinvaeltajia johtaa punertavaan viittaan pukeutunut henkilö



--------------------
Paljon on enkeleitä ja ihmisiä Jumalan Karitsaa kunnioittamassa ihanan kukkivan luonnon keskellä sinisen taivaan alla ja ryhmiinsä tarkasti järjestäytyneinä. Lapsia ei joukossa näy.

No comments:

Post a Comment