Monday, May 9, 2011

Suljettuna - yläpanelit

Ylhäällä

Vasemmalla
lunette jossa profeetta Sakarja

Profeetta Sakarja

Havaintojani:
Huomiotamme tässä lähes valokuvantarkassa maalauksessa (huomaa varjo pään takana!) kiinnittää talvella kylmään Burgundiaan sopiva turkislakki ja varsin upeat varmaan lämpimät viitat sekä Jumalan Sanan avattua sivua tutkimaan keskittynyt profeetta. Saamme vaikutelman, että kasvonpiirteiltään aitona juutalaisena kuvattu Sakarja on juuri huomannut pyhässä Kirjassa jotain erityisen tärkeää!



Mietteitä:
Upea banderole, sen ajan "puhekupla", jossa
Exulta satis filia Sion ecce Rex tuus veniet tibi
Iloitse tytär Siion katso kuninkaasi tulee sinulle (Sak 9:9)

Sakarias sanoo ecce Rex tuus Katso sinun kuninkaasi
Pilatus sitten tosin sanoi ecce homo Katso ihminen (Joh 19:5)
mutta antoi kirjoittaa ristin päälle tekstin Iesus Nazarenus rex Iudaeorum
Jeesus Nasaretilainen juutalaisten kuningas (Joh 19:19)

Herra Jeesus todellakin on kuningasten Kuningas!



Keskellä
Sakarjan ja Miikan välissä kaksi Sibyllaa, Erythrean ja Cumaen, ja heidän profetiaansa Kristuksen tulosta.


Wikipedia-tietosanakirja: sibylla (antiikin uskonnot):

Sibyllat olivat muinaisessa Kreikassa ja Roomassa jumalallisen hurmoksen vallassa toimivia naisennustajia, oraakkeleita. Sibylloja on yleensä mainittu kymmenen, joiden oraakkelit sijaitsivat eri puolilla Välimeren maailmaa. Roomalainen kirjailija Varro mainitsee seuraavat Sibyllat:

Kuuluisin ja kirjallisuudestakin tutuin on Cumaen sibylla. Hän tarjosi pyhiä kirjoja Rooman viimeiselle kuninkaalle Tarquinius Superbukselle. Superbus kuitenkin asennoitui tähän ivallisesti, jolloin Sibylla sytytti osan kirjoista tuleen eikä suostunut sammuttamaan niitä ennen kuin kuningas suostui maksamaan pyydetyn hinnan. Taru kertoo, että silloin oli alkuperäisestä yhdeksästä kirjasta jäljellä vielä kolme. Näitä niin kutsuttuja Sibyllan kirjoja pidettiin Rooman Capitoliumilla Juppiterin temppelissä vuoteen 83 eaa., kunnes tulipalo tuhosi ne. Sibyllan oraakkelit puolestaan on myöhempi juutalais-kristillistä alkuperää olevien kirjoitusten kokoelma, joka ei liity Sibyllan kirjoihin.

Cumaen sibyllan sanotaan olleen tuhatvuotias ja taru kertoo hänen johdattaneen sankari Aineiaan manalaan. Sibyllat on ikuistettu Vatikaanin Sikstiiniläiskappelin freskoihin.

... lainaus päättyy suomalainen wikipedia...

(Mielestäni Michelangelon Delfoilainen sibylla Sikstiiniläisen kappelin freskoissa on kerrassaan hurmaava ja herkkä nuori italialainen kaunotar)


Naiset ovat pukeutuneet upeasti laskotettuihin viittoihin: Cumaen sibyllan viitta on valkoinen kultaisin hihanauhoin ja päällysviittansa musta, Erythrean sibyllan viitta vihertävä ja siihen liittyy hienot turkishihat.

Cumaen sibylla on vanhempi ja arvokkaampi kuin Erythrean neito. Turbaanin tapainen päähine ja hopeiset korvakorut. Silmänsä ovat auki ja katse ylöspäin, oikea käsi opettavaisesti koholla.

Nuorempi Erythrean sibylla katselee Neitsyt Marialle tapahtuvia asioita samaan tapaan kuin Miika seuraa niitä lunettessaan hänen vierellään. Sibylla pitää vasemmalla kädellään viittaansa ja oikea on ehkä vaistomaisesti vatsansa päällä.

Molemmilla naisprofeetoilla on kauniit päähineet, jotka kertonevat tuon ajan ylhäisönaisten muodista Burgundissa. Hieman erilaiset kuin Englannin kuninkaallisissa häissä nähdyt päähineet.

Banderolet on maalattu taidokkaasti siten kietoutuneina, että osa kirjaimista näkyy ylösalaisin.


Mietteitä:
Cumaen sibylla on ollut varsin kuuluisa kristittyjen keskuudessa erityisesti Vergiliuksen runojen tähden, joita pidettiin suorastaan Pyhän Hengen inspiroimina.
Banderolessa lukee Rex altissimus adveninet per secula futurus scilicet in carne
Korkein kuningas on tuleva ja on oleva lihassa kautta aikakausien

Erythrean Sibylla on Khiosta lähellä olevasta kaupungista ja ennusti Troijan sodan ja että Homeros tulisi kirjoittamaan valheita. Mahtaneeko Italialaisten kolonialistien Eritrealle nimensä antanut kreikkalaisten Punainen Meri, Ἐρυθρά Θάλασσα (Eruthra Thalassa), olla häneen yhteydessä ... siinä missä Aigeian meri toiseen Kreikan taruston henkilöön?
Banderolessassaan lukee Nil mortale sonans afflata es numine celso
"mitään kuolevaista äännähtämättä olet korkeuden voiman vaikuttama"

Sibyllat ovat pakanallisen kreikkalaisen maailman ja kristillisen kirkon kohtaamisen paikka, iloittiin siitä, että myös Kreikan ja Rooman arvostamat sibyllat ennustivat Kristuksen tulemista!


Herra Jeesus todellakin on kuningasten Kuningas!


Oikealla
lunette, jossa profeetta Miika

Profeetta Miika

Huomioitani:
Profeetta Miika on paljain päin, ruskeat hiukset ja parta hieman hurjasti hajallaan, kertoen voimakkaasta ja tempperamenttisesta ihmisestä. Lämmin päällysviitta on auki hieman kömpelön näköisesti, jotta saamme ihailla sen alla olevaa pehmeämpää vihreää viittaa. Pyhä Kirja on kiinni, kansi on hieman kohollaan osoittaen, että kirjaa on paljon luettu. Kirjanmerkki on pantu tärkeään kohtaan. Kun profeetta Sakarja vasemmalle vielä lukee Kirjoituksia, Miika jo katselee ennustettujen tapahtumien toteutumista, jotka näkyvät heidän allaan keskipanelissa.

Olisimme ehkä odottaneet joko profeetta Jesajaa Neitsyt Maria ja enkeli Gabriel maalauksen ylle tai maalaukseen joulun seimeä Beetlehemissä Miikan profetian mukaan. Mutta näin Hubert ja Jan Raamatun henkilönsä ja tekstit valitsivat.


Mietteitä:
Banderolessa Ex te mihi egredietur qui sit dominator in Israhel
sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa Miika (5:2)

Herra Jeesus todellakin on kuningasten Kuningas!

No comments:

Post a Comment